6 software trends in 2021

Dankzij het coronavirus is de vraag naar software flink gegroeid. Werknemers werken thuis en online wordt er steeds meer geshopt. Dankzij deze ontwikkelingen worden de software trends om op in te spelen steeds belangrijker. Dit zijn zes software trends in 2021.

1. Micro-SaaS
Het woord omschrijft eigenlijk al wat de trend inhoudt. Micro-SaaS producten zijn gericht op de nichemarkt en kunnen daardoor worden gericht op kleine klantenkringen. Een Micro-SaaS product lijkt erg veel op een minimum value product. Zo lost een Micro-SaaS product op eenvoudige wijze een probleem op van de klant. 

Omdat het Micro-SaaS product zich alleen richt op de nichemarkt, lost een Micro-SaaS product specifieke behoeften op van de gebruiker. Het voordeel hiervan is dat het product kleiner is, waardoor er minder middelen nodig zijn om een Micro-Saas product te maken. 

2. Data bescherming via machine learning
Criminelen zijn tegenwoordig steeds vaker online bezig om buit te maken. Zo proberen ze gegevens te stelen of proberen ze je geld over te laten maken. Doordat er online steeds meer data wordt uitgewisseld, wordt het steeds lastiger om al deze data te controleren op veiligheid.

Machine learning werkt aan de hand van patronen. Het ontdekt onregelmatigheden en kan op die manier de veiligheid van data bewaken. Zo kan machine learning worden ingezet voor het beschermen van onder andere malware en criminelen. Analyses worden hiermee geautomatiseerd, waardoor teams sneller bedreigingen kunnen opsporen of situaties kunnen controleren. 

3. Artificial Intelligence
Hoewel dit afgelopen jaar ook al een trend was, zet deze trend zich ook voor dit jaar door. Naast chatbots wordt er naar verwachting ook meer gebruik gemaakt van customer behavior analyses en zal AI steeds meer menselijke taken uit handen nemen. Zo kan AI ‘menselijke’ gesprekken nabootsen. Uit het rapport van ResearchandMarkets blijkt dat naar verwachting de investeringen in Artificial Intelligence zal stijgen naar 13,9 miljard dollar in 2025. 

4. Mixed Reality
Deze vorm van reality maakt gebruik van zowel de werkelijke als de virtuele wereld. In Noord-Amerika is de markt het grootst, terwijl Europa nog een verbeterslag te maken heeft, blijkt uit het onderzoek van Mordor Intelligence. Op dit moment is het gebruik en maken van mixed reality nog duur, maar in de toekomst zal dit naar verwachting veranderen.

De verwachting is dat mixed reality nu voornamelijk voor educatieve wijze ingezet zal worden. Deze vorm maakt het namelijk een stuk effectiever voor leerlingen en studenten om met het lesmateriaal aan de slag te gaan. Zo wordt het bouwen van een gebouw in 3D een stuk vereenvoudigt. 

5. Human centered software
Deze manier van technologie, ook wel people centric genoemd, heeft invloed op alle betrokkenen binnen het systeem waarmee ze werken. Software wordt gemaakt om de mens centraal te zetten. Zo wordt er gekeken naar het gedrag, de behoeftes, ervaring en privacy van de gebruiker. Op die manier wordt de software daadwerkelijk toegespitst op de betrokkenen. De ervaring die de software met zich meebrengt moet zo betekenisvol mogelijk zijn. De toegevoegde waarde wordt daarmee verhoogt. 

6. Blockchain
Het is volgens velen de grootste uitvinding sinds het internet. Deze technologie zorgt ervoor dat transacties en data veilig en efficiënt kan worden opgeslagen. Het voordeel van blockchain, naast de veiligheid, is dat papierwerk onnodig wordt. Alle documentatie is digitaal en kan ook digitaal worden ondertekend. Hierdoor worden processen versneld. 

De Rabobank weet vier redenen te noemen waarom blockchain de toekomst gaat veranderen:

  • Het systeem biedt 100% veiligheid;
  • Samenwerking met een andere partij wordt gestimuleerd;
  • De gehele keten wordt transparant;
  • Afspraken maken wordt efficiënter middels smart contracts.

 

Dit zijn de zes trends voor 2021. Ben je benieuwd hoe wij deze trends in jouw organisatie kunnen toepassen? Neem dan contact op met info@pimdigital.nl of bel 06 20 43 43 95. 

Meer ontdekken?

Lees onze andere berichten

PIM Digital, Agency, webdevelopment
5 redenen waarom je een app moet laten ontwikkelen
5 redenen waarom je een app moet laten ontwikkelen
Dit kan een online platform betekenen voor jouw bedrijf
Dit kan een online platform betekenen voor jouw bedrijf
Dit kan een online platform betekenen voor jouw bedrijf
6 software trends in 2021
6 software trends in 2021
6 software trends in 2021